top of page
humla.jpg

Hållbarhet

Ingen kan göra allt men alla kan göra något och det finns ingen motsättning mellan estetik och hållbarhet. Såhär tänker jag när det kommer till mina egna trädgårdar och det tänket tar jag med mig när jag besöker din trädgård. Jag är medlem i föreningen Hållbara Trädgårdsföretag där verksamma inom skilda grenar av den gröna näringen hjälps åt att hålla oss uppdaterade och pålästa i hållbarhetsarbetet.

Vatten

  • Jag försöker att inte ha någon bar jord i mina planteringar. Jag planterar tätt vilket minskar avdunstningen avsevärt en varm dag och jag får som bonus väldigt lite ogräs eftersom marken är täckt. 

  • Regnvatten är gratis och prima tempererat. Vattentunnorna täcker stora delar av mitt vattenbehov i stan. Vid lantstället vattnar jag med sjövatten och så sneglar jag på en större regnvattentank.   

  • Jag väljer rätt växt till rätt plats. En växt som trivs med jordmån och ljusförhållande på platsen kräver mindre omsorg och lever längre. 

Växter

  • Ingen trädgård utan träd. Träd lagrar koldioxid och avger syre och det skulle ju räcka fint så men träden ger ju även svalkande skugga i våra trädgårdar och så skyddar de småfåglar som sen äter upp våra bladlöss. Det finns massor av träd lämpliga även för små trädgårdar. Jag har klämt in 4 stycken bara i min radhusträdgård. 

  • Jag tar hänsyn till var och hur växterna odlats och hur mycket de kommer att kräva av mig i form av vatten, gödning och annan skötsel.

  • Jag ser också till att ha en varierad trädgård med blomning under en lång säsong, från vårkrokus till höstaster så att pollinerarna alltid har mat att hämta hos mig. Sveriges alla trädgårdar är en jättefin resurs i det avseendet.  

Material

  • Sten och grus har inget bäst-före-datum, det går alldeles utmärkt att återbruka. Om en gammal stenläggning eller stentrappa börjar svikta kan man göra om underarbetet och återanvända plattor/trappsteg efter rengöring. 

  • Vid nyinköp tar jag hänsyn till var och hur materialen producerats. 

  • Med egen kompost minskar behovet av att köpa jordförbättring. Tycker man att komposten är ful så finns det knep för att få den att smälta in bättre i omgivningen eller närapå försvinna. 

  • Jag lägger gräsklippet direkt i rabatterna eller under häckplantorna vilket minskar avdunstning och gödslar. När rabatten växt ihop till sommaren så syns inte gräsklippet och maskarna jublar. 

Lyssna

  • Det finns så många som kan så mycket mer än en själv när det kommer till hållbarhet. Jag försöker välja några 'vetare' som jag litar på och ta till mig deras rön när de kommer med något nytt.  

  • Jag väljer ofta växter som är med i POM, Programmet för Odlad Mångfald. POM är Sveriges nationella insats för att långsiktigt bevara och nyttja våra kulturväxter och deras vilda släktingar, Sveriges eget verktyg för att förverkliga Konventionen om biologisk mångfald. 

  • Jag använder också gärna växter som är extra värdefulla för våra pollinerare. Att plantera växter som är stinna av näringsrikt pollen är en åtgärd som inte kräver så mycket av oss trädgårdsägare men som ger väldigt mycket tillbaka. Kolla in Svenska Bins finfina, informativa affisch här

    Merit Öhring Trädgård AB
    Org. nr: 559374-3403  

    Innehar F-skattsedel
    Copyright © 2022  

    bottom of page